Türkçe English

Tinnitus ve Egzersiz

Tinnitusun kontrol altına alınmasında Egzersizlerin rolü; 

Tinnitusta; obsesyonel düşünme, endişe, stres, depresyon aynı zamanda duruma eşlik eden durumlardan birkaçıdır. Genellikle tinnitusun başlangıcında görülen bu tarz bir eşlik eden durumlar başladıktan sonra, durdurmak zordur. Bu durumları, düşüncelerinizi kontrol altına almak için kendi gayret ve çabalarınızla zor olabilir. Eklenen bu durumların sizi rahatsız etmeyecek eski düzeye geri dönmek için etkili bir yönteme ihtiyacınız var.

Egzersiz ve spor, aslında olumsuz düşünce ve içinde bulunduğunuz girdaptan çıkmak için en etkili yöntemdir. Sizi toparlar ve sizi vücudunuza geri kazandırı ve zihinsel olumsuz sohbetlerini susturur.

Egzersiz, büyük bir antidepresandır. Doğal bir sağlık çaresi ve yararlanmak isteyeceğiniz bir alışkanlıktır. Fiziksel olarak aktif olmak, ruh halinizi düzenler, rahatlamanıza yardımcı olur, uyku kalitesini geliştirir, size daha fazla enerji verir, stres azaltır, depresyonu azaltır.

Fiziksel olarak aktif olmanın daha mutlu ve sağlıklı bir yaşamınıza yardımcı olabileceğini gösteren güçlü bilimsel kanıtlar vardır. Kardiyo egzersizleri, meditasyon, masaj terapisi tümüyle endorfinlerin salınmasına neden olabilir. Endorfinler stres ve ağrı konusunda size yardımcı olur ve sizi iyi hissettirir.

Endorfinler Nedir?

Endorfinler beyinde sentezlenir anterior hipofiz bezinde depolanır ve beyindeki hipotalamustan gelen bir sinyalle aktive edilir. 

Endorfin hormonu insan vücudunda oluşan ağrılar ve acıların oluştuğu zaman salgılanan bir hormondur. Acıların ve ağrıların bastırılması konusunda hormonun önemli görevleri bulunur. Endorfinler de seks hormonunun salgılanmasından, iştah regülasyonundan ve bağışıklık tepkisinin arttırılmasından sorumludur. Ayrıca stresin olumsuz etkilerini hissetmemizi de engeller.

Endorfinler bağımlılıkla yakından ilişkilidir ve uyuşturucu bağımlılığı üzerine araştırma yapan bilim adamları tarafından keşfedilmiştir. Beyinlerimiz, çoğu sentetik uyuşturucuya kıyasla doğal olan bir yüksek uyuşturucu salma kapasitesine sahiptir.

Uzun süreli, sürekli kardiyo egzersiz yaptığımızda endorfinler harekete geçirilir. Bireyler, aynı egzersiz koşulları altında farklı endorfin seviyeleri salgılarlar. En iyi sonucu elde etmek için, düzenli olarak egzersiz yapın ve en yüksek seviyedeki endorfinleri salmanıza olanak tanıyan spor türlerini tercih ediniz.

Koşu, ritimli yürüyüş, kardiyo egzersizleri daha fazla endorfin üretir. Yüzme ve bisiklet sporlarında bu düzey daha azdır. Ağırlık kaldırma işlemi, endorfin miktarını önemli oranda artırmaz. Kural olarak, ne kadar çok endorfin seviyesini artırır iseniz kendinizi o kadar iyi hissedersiniz.

Sorunlu tinnitus belirtileri ile yardımcı olacak kardiyo egzersizin pozitif etkileri:

  • Daha az kendinizi dinlersiniz.

  • Ruh halini iyi yönde geliştirir

  • Rahatlamananıza yardımcı olur

  • Antidepresan gibi davranış gösterir

  • Uyku kalitesini artırır

  • Kendinize güveninizi geliştirir

  • Kalp problemlerini azaltır

  • Diyabet riskini azaltır

  • Bazı kanserlere yakalanma riskini azaltır

  • Kendinizi iyi hissettirir

  • Bağışıklık sisteminizi güçlendirir

  • Stres azalır

  • İştahınızı düzenler

  • Daha fazla enerjik olursunuz

  • Dar düşünce kalıplarınızdan çıkmanızı sağlar.

İlk kez başlayacaksanız, öncelikle kolay bir egzersiz türü ile başlayın. Egzersizden elde edilen fiziki sonuç almak uzun sürebilir. Dolayısıyla, spor salonuna gidiyorsanız, sabırlı olmalısınız, yaptığınız egzersizin faydaları ve etkileri belirli bir süre sonra gelişecektir.

Tinnitusun belirtilerini engellemeye yönelik psikolojik olumsuz etkilerin ortadan kalkması anında gerçekleşecektir. Depresyonun hafifletilmesi için uzun süreli egzersiz stratejileri biraz daha zaman alacaktır, ancak egzersizler tinnitusun kontrolünde size yardımcı olacaktır. Günde 20 – 30  dakika ritimli yürüyüş yapmanız dahi sizi tinnitusun olumsuz bulguları karşısında daha rahatlatacaktır.

Not: kalp damar hastalıkları veya ciddi herhangi bir sorunun olanların egzersiz yapmaya karar verirken, olumsuz durumlarında olabileceği akıldan çıkarılmamalıdır. Profesyonel bir yardım alarak ve hekime danışarak egzersizler yapılmalıdır. Damarsal ( Vasküler ) tinnituslu hastalarda bazen egzersizler durumu kötüleştirebileceği akıldan çıkarılmamalıdır.

Not :   Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. 

          Sayfa içeriğindeki bilgiler izinsiz kullanılamaz.