KİMLER YÜKSEK RİSK ALTINDADIR:

Her ne kadar herhangi bir unsur veya herhangi bir zamanda kulak çınlaması oluşabilse de, daha savunmasız bazı gruplar vardır. Aşağıda, özellikle kulak çınlaması riski taşıyan bazı gruplar bulunmaktadır.

Yaşlılar:

Yaşa bağlı işitme kaybı 60 yaşından sonra hızlanma eğilimi gösterir.  Ayrıca yaşlandıkça kişiler tinnitus olmaya yatkındır. Araştırmalarda, yaşlıların kabaca% 30'unun tinnitus belirtileri yaşadığını göstermektedir.

Aktif Askeri Personel, Polisler Ve Gaziler:

Tinnitus askeri personeller için büyük bir (ve büyüyen) bir sorundur. Ateşli silahlara, patlayıcılara ve yüksek sesli makinelere maruz kalma, aktif askeri personelde, gürültüye bağlı işitme kaybı ve bunu takiben kulakta çınlama oluşma riskini artırır. Aktif Askeri Personel ve Gaziler: Tinnitus Amerika'nın askeri personel için büyük bir (ve büyüyen) bir sorundur. Ateşli silahlar, patlayıcılar ve yüksek sesli makinelere maruz kalma, aktif askeri personeli, yüksek risk altındadır.  Gürültüye bağlı işitme kaybı ve bunu takiben kulak çınlaması sonuçları ömür boyu sürebilmektedir. Tinnitus, ABD en büyük engeli sıralamalarının başında gelmektedir. Tüm engelli sınıfının içindeki % 9.7'si engellilik tazminatı almaktadır. 2012 yılı rakamlarına göre ABD Gaziler İdaresi'nden yaklaşık 972.000 gazi için kulak çınlaması için engellilik tazminatı verilmektedir. Bu sakatlık ödemelerinin yıllık toplam maliyeti yaklaşık 1,5 milyar doları kapsamaktadır. Bu hastalara tinnitusla beraber sunulan tetkik ve tedavi sağlık hizmetleri masrafları giderleri çok daha yükseltmektedir.

Bizim ülkemizde de şu günlerde yaşanan üzücü bomba olayları, yakinen seslere maruz kalmış vatandaşlarımız, Savaşan askerlerimiz, polislerimiz de aynı ölçüde tinnitus yakalanma ve /veya işitme kaybı riskleri vardır. İlerleyen yıllarda bu durumlarda oluşan tinnitus sorunları daha tartışılabilir hale gelecektir.

İlaç Kullanımları, Ototoksite:

100 civarı ilacın kulağa toksik olduğu bilinmektedir. Belli başlı ilaç gruplarında Aminoglikozidler ( -15 risk) , streptomisin ( yüksek risk), diüretik ilaçlar (furosemid ve etakrinik asid  % 1-6 risk) , kemoterapi maksatlı kullanılan neoplastik ilaç grupları, Vankomcyn (% 3 risk), gentamcyn,  tobramisin, amikasin, neomisin, cisplatin VB. ilaçlar risk oluşturabilmektedir. Bu tür tedavileri tıbbi gereklilikle uygulanması durumunda işitme sık olarak ölçülmelidir. Ototokside bir frekasta % 20 ve altı oluşan işitme  kayıbı ve birbirini atkip eden frekanslarda % 15 in altında düşen işitme kaybıdır. Ototoksite söz konusu ise tedaviler esnasında alınacak tedbirlerin uygulanması gerekebilir. Yoksa ileride kalıcı işitme kayıplarına ve tinnitusa neden olabilir.

Yüksek Sesli İş Yeri Ortamlarda İstihdam Edilen Çalışanlar;

Gürültüye bağlı işitme kaybı Amerika’da en yaygın iş sağlığı sorunlarından biri olmuştur. Tarım, madencilik, inşaat, imalat ve nakliye ile uğraşan işçiler, yüksek sesli çalışma ortamlarından dolayı özellikle risk altındadır.  Ancak kulak çınlaması, herhangi bir iş yerinde de önemli bir sorun olabilmektedir.

Müzisyenler Ve Müzik Severler:

Yüksek sesle, güçlendirilmiş cihazlarla müzik yapan ve  çalışma hayatı içinde sürekli yüksek sesin içinde olan  profesyonel müzisyenler, tinnitus açısından risk altındadır. (Birçok ünlü müzisyende bu duruma sahip olduklarını kabul etmektedir.)

Müzik meraklıları da tehlike altındadır.  Çünkü canlı konserlerde veya kayıt esnasında yüksek sesli müzik dinlemek, gürültüye bağlı işitme kaybına katkıda bulunabilir.

Ergenlik döneminde yüksek sesle müzik dinlemek riski artırmaktadır.

Günümüzde cep telefonlarının ses kaliteleri, surraund özellikler, frekans, db güçlerinin ve kalitelerinin artması nedeni ile risk oluşabilmektedir. Sürekli 80 db üstü müzik dinlemek ve bu süreci sürekli 1 saatin üstünde olması riski artırmaktadır.

Trafik Ve Şehir Gürültüsü:

Şehrin canlı hareketli bölgelerinde yaşan veya işleri bulunan kişilerde risk vardır. Özellikle istanbul'un yoğun olan merkezi bölgelerinde bu risk daha yüksektir. Yoğun bölgelerde bu tür gürültüler 80 -85 dB civarındadır ortalama bu seslere 8 saatetn fazla maruz kalınmamalıdır. Araç içi kabin gürültüleri genellikle 70 dB civarındadır. Eski model arabalar, kamyonlar balıkçı motorları ve motor beygiri yüksek olan araçlarda ses dB miktarları çok daha yüksek olup yüksek risk oluştururlar.  Otoyol kenarlarındaki yaşam alanlarında da risk vardır. Gelişmiş ülkelerde bu tür  bölgeler ses perdelemesi yapacak ağaçlandırma veya levhalarla korunmaktadır. Ülkemizdede otoyol kenalarının ağaçlandırılması sesin azaltılmasında önemli katkı sağlamaktadır. 

Uçak Seyahatleri:

Kabin içi basınç değişimleri ve kabin içi gürültü seviyelerinin 95 desibel üstü olan uçaklarla sık seyahat etmek riski artırmaktadır. 

Motor Sporları Ve Avcılık Meraklıları:

Yüksek sesle çalışan motor sporları yapanlar, yüksek beygirli ve sesli motosiklet sürücüleri  ve tekrarlanan ateşli silah seslerine  maruz kalma bu faaliyetlerle uğraşanlarda  gelecekte  tinnitus oluşumunda  riskini yaratabilir.

Davranışsal Sağlık Sorunları Olan İnsanlar:

Depresyon, anksiyete ve obsesif-kompulsif bozukluk öyküsü olan Hastalarda ağır tinnitusa özellikle eğilimli olabilir. Bu davranış sal sağlık sorunları genellikle kendiliğinden tinnitusa neden olmazken, tinnitus şiddetini arttırır. Zeminde mevcut olan ortaya çıkmamış tinnitsu tetikleme unsuru olarak ta ortaya çıkarabilir.

Not:  Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Burada yer alan bilgiler literatür bilgileri yanısıra  kendi derlemelemelerimizi ihtiva etmektedir. İzinsiz kullanılanmaz.